מוסדות אור עציון נמצאים במרכז שפירא, שבין אשקלון לקריית מלאכי, ומשתייכים לרשת ישיבות בני עקיבא. הישיבה התיכונית הוקמה בשנת תש"ך, על ידי המועצה האזורית שפיר. שמה של הישיבה ניתן לה כהנצחה לזכרם של בני גוש עציון ולוחמיו, אשר נפלו במלחמת העצמאות. הישיבה הוקמה בראשונה כישיבה תיכונית חקלאית על ידי משה מושקוביץ

בשנת תשכ"ב (1962) נקרא הרב לעמוד בראש הישיבה התיכונית 'אור עציון' במרכז שפירא. המשפחה (שני ילדים), עוזבת את ירושלים ומתגוררת שם עד היום.

בשנת ה'תשל"ז הוקמה ישיבת ההסדר (הפועלת גם כישיבה גבוהה), הישיבה הוקמה לאחר שקבוצת תלמידים מהישיבה התיכונית אור עציון פנו לראש הישיבה, הרב חיים דרוקמן בבקשה להקים ישיבה גבוהה לבוגרי הישיבה התיכונית. המחנכת את תלמידיה ברוחו של הרב קוק. כבר מתחילת דרכה התגייסו תלמידי הישיבה לצבא רק לאחר שנתיים וחצי של לימוד תורה. כיום, ישיבות רבות נוהגות כך.

הפנימייה הצבאית אור עציון  -  מסלול הפנימייה הצבאית הוקם בשנת ה'תש"ם. בהובלתו של הרב. מפקדה הראשון היה סגן-אלוף פנחס נעמן. הפנימייה מכשירה את שוחריה לפיקוד קרבי ביחידות השדה הלוחמות, על ידי לימודים צבאיים בתור המגמה בבית הספר.

עם נפילת ברה"מ בשנת התשנ"א (1991) ופתיחת שעריה, שולח הרב את תלמידיו לפעילות בברה"מ ולעידוד העלייה וגם נוסע  בעצמו לקייב לחוג שם את חג הפסח בשנה זו  שלאחריה. פותח אולפן בישיבה עבור העולים.
לאחר מבצע שלמה ועליית יהודי אתיופיה פותח הרב בשנת תשנ"ה (1995) בישיבת 'אור עציון' את המכינה הקדם צבאית 'אור מאופיר' עבור העולים מאתיופיה.

המדרשה לבנות 'אורות עציון' הוקמה בשנת 1996 על ידי בתו וחתנו של הרב – הרב עוזי וברוריה ביננפלד. והרב שימש כנשיא המדרשה.